VARNING!
Små hundar kan bryta underkäken eller tänder om man leker för häftiga draglekar. En dragkamp anpassad till hundens storlek är däremot kul, stärker muskler och hjälper valpens mjölktänder att lossna. Dra därför heller aldrig något ur munnen på valpen utan öppna i stället munnen och ta bort föremålet.


TANDVÅRD - mjölktänder
Redan från det du fått hem valpen bör du dagligen titta hunden i munnen och flera gånger i veckan röra med en bomullspinne över tänderna, så att valpen redan från början lär sig att acceptera tandvård. Lär gärna valpen att ligga på rygg i knät medan du rör vid tänderna - det är det lättaste sättet att komma åt dem.

TAPPA MJÖLKTÄNDER - inte alltid så lätt
Tyvärr har småvuxna hundar ofta problem med att tappa mjölktänderna.
Från 4 månaders ålder är det viktigt att man regelbundet kontrollerar tänderna så att man ser att de permanenta tänderna kan komma fram och inte hindras av mjölktänder som inte vill ramla av. Ofta behöver man hjälp av en veterinär för att bedöma tandstatusen och kanske få dragit ut de tänder som inte vill lossna, detta görs om valpen inte har tappat sina tänder vid ca 6 månaders ålder. Får mjölktänderna sitta kvar för länge kan de påverka bettet, så att det blir fel och även orsaka inflammation i tandköttet. För att hjälpa till med tandbytet kan man ge valpen tuggben, vicka på mjölktänderna och inbjuda valpen på en dragkamp.

TANDVÅRD - permanenta tänder
De permanenta tänderna behöver också skötas om, småhundar får ofta mycket tandsten, detta måste göras regelbundet för att hunden ska få behålla sina tänder och hälsa.

Använd  en liten mjuk tandborste - ex. en babytandborste - eller en fingertandborste av mikrofiberduk, med hundtandkräm på. Man behöver även en rak tandskrapa med rak plan yta, samt gärna även en spetsig.

Lättast kommer man åt hundens tänder för rengöring genom att lägga den på ryggen i knät. Borsta först tänderna med bomullspinnen/tandborsten/mikrofiberduken och tandkräm, borsta även tandköttet. Använd därefter tandskrapan och ta försiktigt bort eventuell plack/tandsten, främst bildas det på de bakre tänderna och huggtänder. Dra med tandskrapan från tandköttet till kanten av tanden. Var noga med att rengöra framtänderna, där bildas lätt en tandköttsinflammation. För att reducera placket på tänderna kan man låta hunden regelbundet få tillgång till något de tycker om att tugga på som ex. grisöron - och ju mer grisöronen luktar/stinker ju godare tycker hunden de är. Annat gott att tugga på är stänger med kyckling inlindat i råhud och torkad kyckling i stora bitar.