Upprättstående öron
 
 
Enligt rasstandarden är det bestämt att att öronen på en Russkiy Toy ska stå upp och inget annat. Men ... om de inte vill det då?
 
När det gäller öron på en hund handlar det till största delen om ärftlighet. Hur är det med din hunds föräldrar, mor- och farföräldrar och övriga släktingar? Har de upprättstående öron? ( Fast även om de har det kan det ibland inträffa undantag i släktledet).Det handlar dessutom inte bara om att ha anlag för upprättstående öron utan även hur öron sitter på huvudet - och säkert ännu fler ärftliga anlag. Öron som sitter nära varandra på huvudet verkar ha lättare för att stå upp, än de som sitter långt ifrån varandra.
 
En liten indikation, på hur öronen ska utvecklas, kan man få reda när hunden är en ung valp. Redan vid runt fem veckors ålder kan man känna att  öronen - som kommer att stå upp- blir fasta vid basen . En valp på 8 veckor vars öron står upp när den blir ivrig, kommer  troligen att få upprättstående öron naturligt - senast runt 6 månaders ålder. 
 
När valpen fäller sina mjölktänder kan öron, som tidigare stått, ramla ner igen, och detta fenomen är mycket vanligt.( Det är vid denna tid vi har "tejpat" våra hundars öron - panik, öronen faller ner, vi måste göra något ...men det kan vara så att de även utan vår hjälp blivit upprättstående!? )
 
Några menar att det beror på brist på kalcium när öronen faller ner under tandfällningen, och att det under denna tid är bra att se till att valpen har tillgång till  märgben. Då får den  i sig kalcium samtidigtsom den utvecklar sin muskulatur i käkarna, och detta ska då hjälpa öronen att resa sig. En del menar att för att få öronen att stå ska man undvika att röra öronen under valptiden eftersom man kan bryta ner brosket i öronen, men jag har även hört motsatsen att öronen ska masseras !? Jag vet inte om det finns någon vetenskaplig grund till dessa  ovanstående påståenden.
 
Knep för att få öronen att stå upp
Det finns flera sätt att få öronen att stå upp. Behöver de bara lite hjälp kan man fästa en bit kirurgtejp på insidan, eller för att få lite mer stadga kan man tejpa fast skavsårsplåster. Behöver öronen ännu mer hjälp, kan man göra som en del gör i rasens hemland, och tejpa fast en urklipppt del av en plastflaska.
 
 Ryska knepet -få öronen att stå med hjälp av en plastflaska och kirurgtejp:


1. Skär ut två bitar ur plastflaskan på ca 3-3,5 cm längd och en bredd på 0,5 cm, och runda av kanterna så att de inte skadar den tunna huden inne i örat.

2. Placera plastremsorna  på tejpet och klipp till plåstret så att den klibbiga delen går 0,5-0,7 cm utanför plastremsorna.

3.Tvätta insidorna av öronen med ex. handsprit så att plåstret fäster bättre. 
Sätt försiktigt fast plåstren med plastremsorna inne i öronen med den nedre kanten så långt ner som möjligt men inte under vecket vid örats bas.

4. Om allt gjorts på rätt sätt kan plåstren sitta kvar i ca 2 veckor,
 innan det ev.behöver bytas ut eller tas bort.
 
 
Jag har gjort allt och öronen vill fortfarande inte stå - vad ska jag göra?
 Har hunden kommit en bit förbi halvåret och öronen fortfarande inte vill stå upp av sig själva så kanske man ska överväga att ge upp. Vad spelar det för roll  -om man inte anser sig ha en fantastisk utställningshund - hur öronen är, för det är ju i alla fall en Russkiy Toy! Man kan göra så mycket annat med sin hund än att ställa ut den, Russkiy Toys älskar  ju att utföra olika trix - i utbyte mot godis naturligtvis - rallylydnad, agility, freestyle  ... och ligga i sängen, gosa med sin familj, jaga katter, leka med leksaker, stjäla mat m.m.