Historik

Förfäderna till Russkiy toy var Engelsk toy terrier, som var mycket duktiga mus-och-råttfångare. De första representanterna för Engelsk toy terrier infördes till Ryssland redan under 1700-talet. I mitten av 1800-talet hade de små, lekfulla hundar blivit favoriter bland den Ryska eliten. Under den Ryska revolutionen i början av 1900-talet ansågs de små sällskapshundarna som "borgerliga överdrifter". Den nya regeringen prioriterade bruksraser och därmed försvann den Engelska toy terriern gradvis från Ryssland.

På 50-talet bestämde sig sovjetiska hunduppfödare och entusiaster att återuppliva den nästan utdöda rasen. Eftersom det inte längre fanns några renrasiga Engelska toy terrier i Sovjetunionen var uppfödarna tvungna att arbeta med djur utan stamtavlor, och hundar som tagits som krigsbyte från Tyskland. Ännu en svårighet med projektet var att man inte kunde jämföra de hundar man fick fram med rasrena Engelska toy terrier på grund av järnridån. 

De inhemska uppfödarna visste inte att de faktiskt hade utvecklat en ny ras som skilde sig väsentligt från den ursprunglig rasen. Bland annat var dessa hundar betydligt mindre än den Brittiska motsvarigheten, och hade andra kroppsproportioner och annan skalle och kallades därför för Moskvadvärgterrier.

I slutet av femtiotalet, i en valpkull där en av föräldrarna inte var renrasig, föddes en hane med långa tofsar på öronen och på tassarna. Djuret såg så sött och roligt ut att uppfödarna bestämde sig för att behålla den här attraktiva mutationen och inkludera valpen i rasen. Så här uppstod en ny gren av rasen - Långhårig Moskvadvärgterrier.

Trots den dramatiskt ökade populariteten förblev Moskvadvärgterrier ”lokala” husdjur ganska länge, praktiskt taget okända utanför landet. Först 2006 erkände International Cynological Association (och SKK) rasen som tillhörande gruppen sällskapshundar. På begäran av FCI-kommissionen döptes Moskvadvärgterrierr om till Russkiy toy och fick därefter rätten att delta i världsmästerskap och europeiska mästerskap.


Mentalitet

"Rasen ska vara lättlärd och positiv. De är aktiva, roliga, lättlärda och tåliga och de följer gärna med på det mesta. I rasstandarden står det att beteendet skiljer sig markant från hane och tik av denna ras. Beteendet inom denna ras skiljer sig ungefär lika mycket som inom andra raser. Tikar kan ibland vara mer självständiga och egensinniga. Hanarna kan vara lite jämnare i temperamentet eftersom de inte genomgår samma hormonsvängningar som tikarna. Tikarna löper oftast 2 gånger per år, och varje löpperiod sträcker sig "över cirka tre veckor. Båda kön är lika lämpade som älskade familjemedlemmar, valet är en smaksak. "  ~SRTK

 

Lättlärda och glada

Russkiy toy är små och glada hundar som gillar när det händer något. Kanske något för den aktive som gillar att jobba med sin hund - agility, lydnad, viltspår, freestyle, cirkuskonster (bara det inte regnar och är för kallt så är en Russkiy Toy med på det mesta). De lär sig mycket snabbt bara ägaren har en positiv framtoning - de älskar pipiga/gullande röster och naturligtvis en belöning i form av något gott eller en leksak, som kastas iväg när de utfört sin uppgift. De har ett mycket bra minne och kommer ihåg vad de har lärt sig länge- detta både på gott och ont.

Själv har jag varit emot att tala med "fjantig" röst till hundar, och det fungerade i många år tills jag fick en Russkiy Toy och upptäckte att hon verkligen älskade att man talade med "gullig" och pipig röst till henne. En Russkiy toy är mycket mottaglig för röstlägen, och i vardagen kan man få hunden att göra som man vill genom att ömsom tala sträng och ömsom gullande med rösten. Ett exempel från vår vardag är när vi vill få hundarna att inte jaga katten. Med en djupare, lite hotfull röst, säger vi "Rör inte katten!", och hundarna stannar upp, och vi går då genast över till gullrösten och säger  "Å, sicka duttiga vovvar" eller något annat fånigt. Tyvärr fungerar detta bara om vi är vaksamma och håller ögonkontakt med hundarna, då hundarna ÄLSKAR att jaga katten.


Snabb ämnesomsättning

En Russkiy Toy har snabb ämnesomsättning och kan gå snabbt upp och ner i vikt. Därför är det viktigt med regelbundna måltider, och att rasta hunden ofta eftersom de bajsar och kissar oftare än större hundar. De har en liten kropp och har svårt att hålla kroppsvärmen och behöver därför täcke på sig när det är kyligt. 

Egocentriska

Russkiy Toys anser att världen kretsar runt dem och de vill gärna bestämma allt själva (här måste man som ägare sätta gränser så de inte blir alltför odrägliga). De flesta är mycket smarta och kommer snabbt på hur de ska manipulera sin omgivning, så de får sin vilja igenom eller som det stod på en rysk hemsida när den översattes till svenska att de är "Intellektuella och stora sluga som snabbt studerar svagheterna hos sin egen mästare och vet hur man mästare kan trycka på medlidande". Som exempel kan de om de är trötta vilja att "alla" ska gå och sätta sig och ha det mysig i soffan, och känner de sig hungriga eller sugna på något gott kan de upplysa sina människor om det också (en Russkiy Toy kan se oändligt sorgsen ut medan den sitter och sneglar mot köttbullarna på spisen). 

Dörrklockor

Kommer det någon måste det påvisas med skall (djupt klingande för sin storlek), sen är det oftast inte mer med det - några aggressiva vakthundar är de inte. Att skälla när någon kommer, eller om de hör eller ser något som är avvikande, tillhör rasen, de är framavlade för att vara levande dörrklockor. Vissa individer är mer skallglada än andra, och är de är runt året har de också tendens att skälla omotiverat mycket.

Drama-queens 

Många individer är mycket dramatiska. Minsta lilla skada (eller förväntad skada) kan leda till skrikande och gnäll, och det är lätt att tro att de skadat sig mer allvarligt än de faktiskt har. Som exempel kan vi berätta om den gången vår lilla hund Klara nästan träffades av en fallande kudde och skrek till som om hon var allvarligt skadad. Eller den gången Benji sprang emot en trappkant och vi trodde att han brutit benet eftersom han inte kunde gå på benet och skrek i flera minuter. Det visade sig att han bara skadat en av klorna lätt-och var fullständigt återhämtad efter fem minuter.

Människor

Russkiy Toys älskar sina människor och vill oftast vara nära, nära och kan slingra sig om den mänskliga halsen som en varm boaorm, eller sitta som en papegoja på axeln ... fast den älskade människa som har något gott är den som är populärast för tillfället. I rasstandarden står:

"De är sociala och kontaktsökande mot både hundar och människor. De är stora personligheter, kvicka i huvud och kropp och passar för den aktive. Det krävs inga dagliga långpromenader. Rasen är rolig att träna och uppskattar att mysa och ta det lugnt. De är tydliga i sitt kroppsspråk och därmed har de lätt för att umgås med andra hundar. Men storleken gör att de inte kan leka med vilken hund som helst. Olyckor kan ske med större raser. De ska inte vara rädda och skygga. En russkiy toy ska vara aktiv, spontan, kontaktsökande och gilla att vara i rörelse." ~SKK

Vår kommentar: De är kontaktsökande men är oftast reserverade mot främlingar, och behöver tränas i att främmande människor tar i dem - däremot älskar de alla som de känner! Har de haft positiva upplevelser av barn älskar de barn - de är ju så härligt aktiva och hittar på så många roliga saker och så har de en tendens att bjuda på allt möjligt gott. 


Russkiy Toys är små glada och aktiva hundar som älskar sin familj, men som i alla raser finns fördelar och nackdelar med rasen.  Vad som är en nackdel eller en fördel beror lite på hur man ser på det hela. Här kommer några nackdelar och fördelar med rasen:

 

Nackdelar

 • Gillar inte regn, rusk och kyla - vill inte gå långa promenader i sådant väder.
 • Har snabb ämnesomsättning och går snabbt upp och ner i vikt- måste vara noga med maten.
 • Fryser lätt och har svårt att hålla värmen i kyligt väder -måste investera i minst ett bra täcke.
 • Ger skall när någon kommer eller om de hör eller ser något avvikande.
 • Anser att rätta platsen för mys är nära, nära dig i soffan - glöm "inga hundar i soffan!"
 • Stjäl mat när de tror ingen ser.
 • Kan vara svåra  att få helt rumsrena, vill inte gå ut och kissa när det är kallt, rusk och kyla.

Fördelar:

 • Gillar inte regn, rusk och kyla - vill inte gå långa promenader i sådant väder.
 • Har snabb ämnesomsättning och går snabbt upp och ner i vikt - lätt att snabbt få i bra form.
 • Fryser lätt och har svårt att hålla värmen i kyligt väder -måste investera i minst ett bra och tjusigt täcke.
 • Ger skall när någon kommer eller om de hör eller ser något avvikande - ingen kan smyga sig på dig.
 • Anser att rätta platsen för mys är nära, nära dig i soffan - mysigt!
 • Stjäl mat när de tror ingen ser -roligt och underhållande med en smart hund.
 • Kan vara svåra att få helt rumsrena - men kan använda sig av en kattlåda.